3 vinkkiä sinulle töihin palaava lomalainen!

Lomat alkavat olla takanapäin ja aika palata takaisin töihin lähenee, ellei se ole jo tapahtunut. Se ei kuitenkaan tarkoita, että palautumisen tulisi kärsiä ja hurjan stressipiikin pitäisi iskeä. Kuinka siis huolehtia palautumisesta myös loman jälkeen?

Stressi on laaja käsite kaikelle psyykkiselle sekä fyysiselle kuormitukselle. Palautumista voidaan taas pitää kuormituksen vastakohtana. Fyysinen stressi kuormittaa sydäntä, lihaksiamme sekä kudoksiamme. Se saa meidät kuluttamaan enemmän energiaa ja sydämemme hakkaamaan kovempaa. Kun stressin ja riittävän palautumisen välillä vallitsee tasapaino, lihaksemme kasvavat ja aivomme kehittyvät. Ihmeellinen kehomme pystyy adaptoitumaan lähes käsittämättömällä tavalla vaativiinkin olosuhteisiin, jos vain annamme sille riittävästi aikaa ja voimavaroja.

Arkikielessä stressi on kuitenkin saanut negatiivisen sävyn ja usein takerrummekin välttämään stressiä emmekä huomaa, että ongelmamme stressin kanssa liittyvät usein liian vähäiseen palautumiseen – ei liialliseen stressiin. Lisäksi jäämme kokemuksemme kanssa helposti yksin emmekä osaa pyytää apua ennen kuin malja vuotaa yli. Työhyvinvoinnin professori Marja-Liisa Manka kuvailee mekanismia seuraavasti: ”Ihminen voi oman arvionsa pohjalta kokea vaatimukset ja paineet vahingollisiksi, uhkaaviksi tai haasteellisiksi”. Kyseessä on siis ihmisen oma kokemus mukautumisesta koettuun tai todelliseen muutokseen.

”Ihminen voi oman arvionsa pohjalta kokea vaatimukset ja paineet vahingollisiksi, uhkaaviksi tai haasteellisiksi”

– Marja-Liisa Manka

Stressin määrään vaikuttaa merkittävästi myös ihmisen kokonaishyvinvointi. Kun uni, ravinto ja liikunta ovat hyvällä mallilla, ne suojaavat työn aiheuttamalta kovemmaltakin stressiltä. Muita tärkeitä palautumista tukevia asiat ovat muun muassa:

1) Sosiaaliset suhteet – Ystävien kanssa aikaa viettäminen on äärimmäisen hyvä tapa edistää varsinkin psyykkistä palautumista

2) Autonomia – Mahdollisuus itse päättää asioista sekä töissä että vapaa-ajalla on tärkeä osa palautumista

3) Luonnossa liikkuminen – Luonnossa liikkuminen on yhdistetty useisiin terveyttä edistäviin tekijöihin, kuten mielialan kohentuminen, stressihormonitason & verenpaineen laskeminen sekä voimavarojen palautuminen

Lomiltapalaajan haaste on kuormituksen sekä palautumiseen käytettävän ajan äkillinen muutos. Astumme suoraan 40 tunnin työviikkoon oltuamme viikkoja tekemättä töitä laisinkaan. Kuin yrittäisimme hypätä juoksuvauhtia pyörivälle jouksumatolle seisottuamme päivän paikallaan. Parhaiten rytmiin pääsee mukaan kun kuormitusta lisää asteittain, siten että keholla ja mielellä on sopivasti aikaa adaptoitua. Kokeile näitä kolmea askelta helpottamaan töihin paluuta.

1. Älä tee kärpäsestä härkästä

Ensimmäinen askel töihin palaamisessa on siis olla tekemättä asiasta liian isoa numeroa. Lomiltapaluustressi voi alkaa useilla ihmisillä jo kauan ennen kun on oikeasti aika palata töihin. Töiden ajattelu ennen loman loppumista voi nostaa stressitasoja merkittävästi jo ennen kuin on aika palata töihin. Pyri ajattelemaan positiivisesti ja näkemään töihin paluun mahdollisuudet positiivisessa valossa. Osa ihmisistä kertoo olevansa innostunut palatessaan töihin ja osa puolestaan kauhistunut. Kumman veikkaat stressaavan enemmän?

 

2. Työskentele järkevästi

Jaksota työ järkevästi. Ihminen on usein tehokkaimmillaan noin 40-60 minuuttia, jonka jälkeen olisi tärkeä nousta ylös ja kävellä hetki, jotta työteho säilyy. Pelkästään puolen tunnin istumisen jälkeen aineenvaihdunta hidastuu merkittävästi ja veren hyvä kolesteroli alkaa laskea. Tutkimuksissa on myös todettu, että kävellessä luova ajattelu parantuu jopa 40%. Pidä siis lyhyitä mikrotaukoja ja tauota omaa työtäsi omien tuntemustesi mukaan. Lyhyet pysähtymiset laskevat kortisolitasoja ja kevyen liikunnan aikana endorfiini lievittää ahdistusta ja stressiä. Näin pidät kuormituksen kurissa ja saat lisäksi huomaamattasi paljon aikaan.

3. Eliminoi ylimääräiset stressitekijät

Ajattelumme keskeyttävien häiriöiden määrä on noussut viime vuosina radikaalisti. Puhelimemme värisee jopa alle seitsemän minuutin välein katkaisten ajattelumme ja näin ollen häiritsee keskittymistämme sekä kuluttaa energiaamme. Häiriötekijöiden on todettu laskevan tehokkuuttamme 20% ja hidastavan ajatteluamme haastavissa tehtävissä lähes 50%. Kun työskentely vaatii keskittymistä, laita lentotila päälle tai puhelimen asetukset siten, että vain puhelut saavat huomiosi. Näin työskentelet nopasti ja tehokkaasti, saat työsi hoidettua määräajassa ja sinulle jää enemmän vapaa-aikaa!

Stressittömin terveisin Elias

 

Lähteet:

Burchard, B. (2017). High performance habits. Hay House

Csikszentmihalyi, M. (1996). Creativity: Flow and the psychology of discovery and invention. New York: HarperCollins.

Deci, E & Ryan, R (1985); Deci, E & Ryan, R (2002)

https://www.nytimes.com/2013/05/05/opinion/sunday/a-focus-on-distraction.html

Kleiner Perkins Caufield and Byers’s annual Internet Trends report in 2013 (as cited in abcNews, May 29, 2013).

Lavie, N (2010)

Lyubomirsky ym. (2005)

Share this post