Case JNV Sirius: Psyykkinen valmennus huippu-urheilussa

Tässä blogikirjoituksessa tutustumme Jyväskylän Naisvoimistelijoiden edustusjoukkue Siriukseen ja heidän kokemuksiinsa edeltäneen kauden psyykkisestä valmennuksesta. Haastateltavana on Siriuksen vastuuvalmentaja Tarja Rasimus-Järvinen. Hidden Factorin valmentaja Aleksi Tossavainen toimi Siriuksen psyykkisenä valmentajana kaudella 2016–2017. Joukkuevoimistelijoiden kausi on päättynyt ja pääsemmekin nyt kuulemaan Siriuksen vastuuvalmentajan ajatuksia kaudesta ja psyykkisestä valmennuksesta.

1) Voisitko kertoa muutamalla sanalla itsestäsi, Siriuksesta ja kauden lähtöasetelmista?

Olen ollut joukkuevoimisteluvalmentajana jo 40 vuotta, joista SM-tasolla naisten joukkueen valmentajana 1983–1993 ja kansainvälisellä tasolla naisten joukkuetta valmentaen vuodesta 2009. Sirius on ollut JNV:n edustusjoukkueen nimi vuodesta 2010 ja voimistelijoita on lopettanut ja noussut edustusjoukkueeseen vuosittain.

Nykyinen kokoonpano on ollut suurelta osalta kasassa vuodesta 2015. Tämän joukkueen kanssa asetimme tuolloin kolmen vuoden projekti-tavoitteeksi MM-kotikisat, Helsinki 2017. Vuoden 2016 keväälle Siriuksen taidot olivat kasvaneet jo Suomen kärkijoukkueiden tasolle ja saavutimme edustuspaikan MM-kisoihin Brnoon. Sijoituksemme oli MM-alkukilpailussa 10.

Kaudelle 2016–2017 lähdettäessä asetimme tavoitteeksemme pääsyn lähemmäksi Suomen ja kansainvälisen tason kärkeä. Halusimme päästä MM-kisoihin SM-mitalit kaulassa. Tavoitteet ja harjoittelu siis kovenivat ja samalla osa urheilijoista aloitti opiskelut yliopistossa, joku teki fysioterapiaharjoitteluja sairaaloissa ja kaksi kirjoitti ylioppilaaksi. Haasteet lisääntyivät jokaisella myös yksityiselämässä. Kotikisat lisäsivät myös Suomen muiden joukkueiden panostusta harjoitteluun ja koreografioiden tekoon. Kilpailu oli kovempaa kuin aiemmin.

2) Nyt kun psyykkistä valmennusta on koko kausi takana, kuinka kuvailisit psyykkistä valmennusta?

Psyykkinen valmennus on toiminut joukkuetta yhdistävänä tekijänä, kun olemme säännöllisesti kokoontuneet keskustelemaan asioista sekä tekemään yhteisiä toiminnallisia harjoituksia. Valmentaja Aleksi on toiminut paitsi urheilijoiden myös valmentajien mentorina, voittamalla iloisella, kuuntelevalla ja sallivalla olemuksellaan kaikkien luottamuksen. Olemme pystyneet liittämään valmennuksen aiheet meneillään olevaan harjoitus- ja kilpailukauteen ja tätä kautta saaneet työkaluja myös salilla tehtävään fyysiseen ja psyykkiseen valmennukseen sekä kilpailutilanteisiin.

Keskustelevalla otteella koko joukkue on saatu itse oivaltamaan asioita. Jokainen on voinut itse napata itselleen juuri ne tärkeimmät omaan valmentautumiseen ja elämään sopivat niksit. Loimme yhdessä tälle kaudelle projektin nimeltään Taisto. Taisto oli matka, jolla oli erilaisia etappeja ja johon kaikki sitoutuivat.

3) Miten itse olet nähnyt psyykkisen valmennuksen roolin tällä kaudella ja kuinka psyykkinen valmennus on näkynyt käytännössä?

Urheilijoiden kertoman mukaan he ovat saaneet apua arjen hallintaan, he ovat oppineet pysähtymään ja elämään hetkessä, keräämään voimavaroja. He ovat myös oppineet tunnistamaan tunteitaan ja vaikuttamaan asenteisiinsa. Luottamus omaan tekemiseen ja menestymisen mahdollisuuksiin kasvoi. Tämä kaikki näkyi hyvänä jaksamisena ja keskittymisenä harjoituksissa, fokus salilla oli täysin voimistelussa. Pitkään ja kovaan kauteen riitti voimavaroja ja toisaalta niiden hiipuessa osattiin löytää keinoja voimien takaisin saamiseen.

Joukkuevoimistelun kilpailutilanteessa on tärkeää luottaa osaamiseensa, pystyä näyttämään suuresti tekniset, vaativatkin, liikkeet, syttyä esiintymään sekä eläytymään ja silti olemaan hetkessä tehden liike kerrallaan. Sain myös itselleni valmentajana työkaluja näihinkin asioihin. Kilpailuissa joukkue pystyi näyttämään osaamisensa ja venymään parhaimpaansa jännittävissä ja tärkeissä tilanteissa.

4) Miten Siriuksen kausi sujui? Onko vielä jotain mitä haluaisit mainita valmennuksesta tai kuluneesta kaudesta?

Taidot kehittyivät ja koreografian esittäminen kasvoi upealle tasolle. Kilpailujen pisteet nousivat kerta kerralta. Edustimme Suomea Maailman Cupin kisassa Tartossa. Saavutimme kansainvälisen kilpailun voiton Italiassa. Olimme neljänsiä SM-kilpailuissa ennätyspisteillämme 18,25 ja lunastimme paikkamme MM-kilpailuihin Helsinkiin. MM-alkukilpailussa saavutimme sijan 7 kansainvälisesti parhailla pisteillämme 17,50.  Voitimme MM-maakilpailun hopeaa yhdessä Minettien ja OVO Teamin kanssa. Emme menneet MM-kisoihin mitalit kaulassa, mutta tulimme sieltä ne kaulassa pois. Joukkue oli tiivis ja eteni yhdessä kohti samaa unelmaa.

5) Jos saisit antaa vinkin lukijoille, kuinka löytää oma parhaansa, mikä se olisi?

Pitää olla uskallusta heittäytyä ja kokeilla. Tehdä asioita, joista nauttii. Luottavaisella ja sallivalla otteella. Hetkessä eläen. Yhdessä.

 

Kiitos Tarja Rasimus-Järvinen!

Share this post